Spoed 0541-352268
Locatie Ootmarsum 0541-352268

Hond

Wij bieden honden zorg op maat.

Hond

Wij bieden honden zorg op maat.

Algemene informatie

  • Vaccinatie
  • Preventieve zorg
  • Voeding
  • Puppy consult
  • Gebit
  • Operatie

Vaccinatie

Elke pup krijgt via de moedermelk afweerstoffen tegen ziekten. Zodra deze weerstand afneemt of verdwijnt (tussen de 9 en 15 weken leeftijd) kan de pup zelf weerstand opbouwen.

Vaccinatie van uw hond is bedoeld om zelf weerstand op te bouwen, zonder echt ziek te worden. Om weerstand te behouden moeten inentingen worden herhaald: sommige injecties jaarlijks. Anderen eens per 3 jaar.

Ook is het mogelijk om uw hond te latten titeren, dit kan alleen tegen hondenziekte, leverziekte en parvo. Bij titeren wordt er een klein beetje bloed af genomen om te kijken of hier voldoende antistoffen in aanwezig zijn.

Aan de hand van deze uitslag wordt uw hond op maat gevaccineerd. Tegen de ziekte van Weil (leptospirose) kan niet getiterd worden. Dit is een jaarlijkse vaccinatie.

Hieronder staat het gehanteerde basisvaccinatie schema van honden.

Besmettelijke hondenhoest

Naast de jaarlijkse vaccinatie, kan er ook gevaccineerd worden tegen besmettelijke hondenhoest (kennelhoest). Deze vaccinatie is veelal verplicht als uw hond naar het pension, puppycursus gaat of met een uitlaatservice mee gaat.

Rabiës vaccinatie (hondsdolheid)

Gaat uw hond de grens over? Dan moet hij of zij verplicht gevaccineerd worden tegen rabiës, uiterlijk 21 dagen voor vertrek gegeven worden! De rabiës enting geeft een bescherming voor 3 jaar.

Let op! In sommige landen waar u naartoe of doorheen reist gelden andere regels of verplichtingen. Op de website van het LICG kunt u veel informatie vinden over het reizen per land met uw hond. Komt u er niet uit, neem gerust contact op met de praktijk.

 

 

Preventieve zorg

Voor een goede bescherming van uw kat en u zelf is het belangrijk om  regelmatig te ontwormen  en gepaste parasietenbestrijding toe te passen.

Ontwormen

Het advies voor ontworming:

Bij pups is dit op een leeftijd van 2, 4, 6, 8 weken bij de fokker. Vervolgens pakt de nieuwe eigenaar dit op met elke maand ontwormen tot een leeftijd van 6 maanden. Na deze 6 maanden is het advies om uw hond minstens 4x per jaar te ontwormen.

Let op! Hier kan indien nodig van afgeweken worden. Krijgt uw hond bijvoorbeeld vers vlees, dan is het advies zelfs om elke maand te ontwormen.

Vlooien teken

De preventie of behandeling voor vlooien en teken is voor elke hond individueel verschillend. Wilt u hier graag meer over weten? Of weten wat eventueel voor uw hond geschikt kan zijn? Neem contact op met de praktijk of kom even binnenwandelen.

Voeding

Voeding is altijd een uitgebreid onderwerp. Er zijn heel veel verschillende merken en fabrikanten die voeding aanbieden. Belangrijk is dat de voeding die u geeft bij uw hond past.

Honden zijn carnivoren, belangrijk is dat hun voeding dan ook voornamelijk uit een hoogwaardig dierlijk eiwit bestaat. Daarnaast zijn er nog een heleboel speciale dieetvoedingen voor honden die bijvoorbeeld last hebben van het maagdarmstelsel of allergisch zijn.

Bij ons op de praktijk vindt u een ruim assortiment van Purina diervoeding. Daarnaast verkopen wij de dieetvoedingen van Royal Canin.

Heeft u vragen over de voeding of hoeveelheid voeding u aan uw huisdier geeft? Onze assistentes kijken graag met u mee.

Puppy consult

Nieuwe pup in huis? Daar horen natuurlijk veel nieuwe indrukken en socialisatie bij.

Zo ook de nodige bezoekjes bij de dierenarts. Om dit zo leuk mogelijk en zonder stress te laten verlopen bieden wij voor onze eigen en nieuwe klanten gratis pupconsulten aan bij de assistente. Uw pup kan wennen aan de praktijkruimte en u kunt hier terecht met al uw vragen.

Wilt u hier gebruik van wilt maken; Of bent benieuwd naar de invulling van het puppy-consult? Vraag naar de mogelijkheden tijdens een bezoek of bel: 0541-352268.

Gebit

Een hond kan net als bij mensen gebitsproblemen krijgen. Ze kunnen last krijgen van tandplak, tandsteen, tandvleesontsteking en losrakende elementen.

Elk jaar staat de maand februari staat in teken van het gebit! In deze maand kun je een gratis bezoek bij de assistente inplannen om het gebit van je hond of kat te laten controleren c.q. beoordelen. Daarnaast wordt het gebit van uw huisdier altijd gecontroleerd tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole.

Mocht het nodig zijn om het gebit van uw hond te reinigen, gebeurt dit onder narcose. Het gebit wordt gereinigd en waar nodig kunnen elementen worden verwijderd.

Wilt u graag informatie om preventief het gebit van uw hond of kat schoon te houden? Of een afspraak maken voor de gebitscontrole? Neem dan contact op met de assistente.

Operatie

Bij ons op de praktijk in Denekamp kunt u terecht voor alle voorkomende eerstelijns operaties. Zo beschikken we over een goed uitgeruste operatie kamer, werken wij met gasanesthesie en is er ruime kennis en kunde aanwezig.

Bij eerste lijnoperaties kunt u denken aan:

  • Castratie
  • Sterilisatie
  • Het verwijderen van bultjes
  • Melkkliertumoren
  • Cherry eye operatie
  • Entropio en ectropion oog
  • Het verwijderen van vreemde voorwerpen
  • Gebitsbehandeling

Voor elke operatie wordt uw huisdier helemaal nagekeken en is er een mogelijkheid om van tevoren een pre-anastetisch bloedonderzoek uit te voeren. In dit onder onderzoek kunnen wij zien hoe de lever, nieren en suikerwaarde van uw hond is. Zo nodig kunnen wij voor de operatie de nodige extra maatregelen treffen om uw huisdier er zo goed en makkelijk mogelijk weer bovenop te krijgen.

Voor elke operatie is het belangrijk dat uw huisdier nuchter is!

Na de operatie komt uw huisdier bij ons in de opname te liggen. Hier kunnen wij het dier goed in de gaten houden tot hij of zij weer wakker genoeg is om naar huis te gaan. In principe kan uw huisdier altijd aan het einde van de dag weer opgehaald worden.

Wilt u graag meer weten of precies weten hoe een operatie in zijn gang gaat, neem gerust contact op met de praktijk.

dog2
Terug naar gezelschapsdieren